Perquè un AlterBanc agroecològic

L’ajuda alimentària actual

L’actual sistema d’ajuda alimentària, hegemònic, no se centra en el dret a una alimentació sana, suficient i segura per a totes. A contra, els pocs instruments que posa al respecte es basen o bé en el lliurament de minves o donatius de les grans empreses alimentàries o en la compra a les grans empreses pensant a minimitzar caigudes de preus. Finalment el que tenim és una proposta consistent en aliments processats i on és molt difícil trobar aliments frescos, sans i nutritius. 

Els sistemes actuals estan centrats, finalment, en molt poques organitzacions (Banc d’Aliments, Càritas, Creu Roja) la qual cosa genera un model molt centralitzat, poc resilient i en risc de col·lapse en situacions de gravetat. Un model, a la fi, que en lloc d’obrir espais que impulsin l’autonomia i organització col·lectiva en les comunitats més fràgils per fer front als múltiples reptes que es presenten, reprodueix dinàmiques assistencialistes i estigmatitzants que perpetuen la situació actual, sense presentar alternatives per una vida digna.  

L’agroecologia en perill

Mentre el model alimentari industrial s’imposa, tenim una col·lecció d’esforços considerables per generar sistemes alimentaris alternatius als convencionals que són fonamentals per fer possible el paradigma polític de la Sobirania Alimentària. Però moltes d’aquestes iniciatives (cooperatives de consum, mercats de pagès, menjadors escolars, etc.) estan en situacions molt delicades, per causes estructurals que hem denunciat repetidament o bé per situacions conjunturals com ara el tancament dels menjadors escolars durant etapes de confinament.

L’alternativa

El model actual d’ajuda alimentària no atén dues realitats importants. D’una banda tanca les oportunitats de col·laborar directament amb la petita agricultura de proximitat i ecològica, quan bé se sap que és aquest model de producció el que les administracions haurien de donar suport decididament en tant s’integra a la Naturalesa i genera cultura i economia social al territori. De l’altra, no estableix canals sòlids amb entitats i fórmules de suport i solidaritat basades en l’esperit de l’ajuda mútua com van practicant grups veïnals, ateneus populars, etc. 

  • Amb ALTERBANC defensem que, la connexió de l’agroecologia amb els moviments de barri per subministrar aliments a les famílies amb risc social i alimentari, té un gran potencial de transformació. 
  • És una necessitat urgent conformar nous models d’ajuda alimentària a l’actual basats en els principis de l’ESS i la Sobirania Alimentària.